Artikel afbeelding

Medisch AOV aanvraag (on)terecht afgewezen?

Wanneer men een AOV (arbeidsongeschiktheidverzekering) aanvraagt zal je altijd een medische vragen lijst moeten inleveren. Wellicht dient er zelfs een keuring en of een machtiging afgegeven worden. Van belang is om een deskundige en ervaren MKB of inkomensadviseur daarbij in te schakelen, die kennen de juiste route om succesvol een AOV bij de maatschappij in te dienen. Men beoordeelt de medische inhoud namelijk verschillend omdat verzekeraars eigen verschillen acceptatieprocedures kennen en eigen medische adviseurs inhuren of indienst hebben.

Bijna niemand weet dat een kandidaat verzekerde een recht tot eerste kennisgeving (WGBO) heeft en dat je dat dus moet vermelden bij de aanvraag van een AOV.

Omdat niemand van te voren kan inschatten wat het oordeel van de medisch adviseur zal zijn is het verstandig om gebruik te maken van de mogelijkheid die u heeft om als eerste het advies van de medisch adviseur te vernemen. Een schriftelijk verzoek van u aan de medisch adviseur bij uw AOV aanvraag en ingevulde gezondheidsverklaring is al voldoende om van dit recht gebruik te maken. Het zorgt ervoor dat u als eerste wordt geïnformeerd over het advies dat de medisch adviseur aan de verzekeraar.

Mocht de medisch adviseur een afwijzing voorstellen of een beperkende bepaling, wordt u als eerste geïnformeerd. U kunt dan van uw recht gebruik maken om uw ingestuurde aanvraag alsnog in te trekken! Bevalt het medische advies u dus niet, dan kunt u uw aanvraag achteraf intrekken! Het advies wordt dan niet aan de maatschappij gestuurd.

Dit belangrijke recht zorgt ervoor dat u bij een tweede aanvraag bij een andere verzekeraar niet hoeft aan te geven dat u voor een AOV verzekering ooit bent geweigerd of op aangepaste voorwaarden bent geaccepteerd.

Zo wordt uw nieuwe aanvraag bij een andere AOV maatschappij opnieuw en fris bekeken. U heeft op deze manier een veel grotere kans van slagen. Ook komt uw naam zo niet op een lijst terecht, zodat u geen problemen kan krijgen bij het aanvragen van een nieuwe/andere verzekering.

Is er al sprake geweest van een eerdere AOV aanvraag zonder daarbij is aangetekend dat je gebruik wilde maken van het recht op eerste kennisgeving en je vermeld bij je nieuwe aanvraag niet dat er een afwijzing of een acceptatievoorstel van een andere verzekeraar is geweest? Dan is er echter sprake van verzwijging! De aanvraag wordt getoetst en geweigerd.

Op March 9, 2022